piatok 21. júla 2017

Zamotaný boj o Euro: futbalistom nemusí stačiť ani tri víťazstvá

"Je to pre nás veľká komplikácie, druhá strata za sebou," mračil sa kouč Vrba po porážke 1: 2 na Islande.

Jeho tím mal kvalifikáciu rozbehnutú parádne. Po výhrach nad Holandskom, Kazachstanom, Tureckom a Islandom suverénne mieril na Euro, ale remíza s Lotyšskom a prehra na Islande všetko zvrátili.

Najlepší dva tímy skupiny postúpia na európsky šampionát priamo. Tretia priečka dáva šancu v jesennej baráži.

Blízko k postupu už je vedúci Island. Na prvom mieste má dvojbodový náskok na Česko, päťbodový na Holandsko a dokonca sedembodový na Turecko.

Situácia však nie je taká jednoduchá, ako na papieri vyzerá.Island bude hrať hneď v nasledujúcom kole v Holandsku, takže o náskok môže čoskoro zase prísť.

� �esko si situáciu piatkové zabitím na Islande výrazne skomplikovalo. Miesto, aby mu k istote stačili dve výhry, tak sa bude na jeseň o priamy postup na majstrovstvá triasť.

"Vrátili sme sa späť na začiatok. Bohužiaľ. Štyrmi výbornými výsledkami sme si v úvode kvalifikácia nahrali výhodu, ktorú málokto čakal. Teraz sme ju totálne devalvovali, "ľutoval brankár Petr Čech.

Na postup nemusí stačiť ani tri víťazstvá! Aj keby Tomáš Rosický, Petr Čech a spol.vyhrali nad Kazachstanom, v Lotyšsku aj s Tureckom, tak stále môžu o druhú postupovú priečku prísť na úkor Holandska.

V prípade rovnosti bodov rozhodujú o poradí vzájomné zápasy (Česko je má s Islandom vyrovnanej as Holandskom prvý zápas vyhralo 2 : 1), ďalším kritériom je skóre.

Teoreticky môže rozhodovať aj minitabulka medzi vedúce trojicou. Trebárs v nasledujúcom prípade: Holandsko už všetky zápasy (vrátane súbojov proti Česku a Islandu) vyhrá, Česko stratí len s Holandskom a Island uhrá dve víťazstvá a jednu remízu. Potom by všetky tri mužstvá mala 22 bodov.

Pritom výsledky minulej kvalifikácie o Euro naznačovali, že na druhé miesto by malo stačiť 18 bodov.Pred štyrmi rokmi to neplatilo len v jednej zo šiestich šesťčlenných skupín.

A pravdepodobne to nebude platiť ani teraz v skupine A. Ak niektoré z troch vedúcich mužstiev nestretne nečakaný kolaps, potrebná bude viac bodov.

Takže čo potrebuje Česko, aby sa udržalo najhoršie na druhom mieste? "Maličkosť". Ideálne poraziť Holandsko a pridať ešte aspoň jednu výhru proti komukoľvek. Naopak keď s bronzovými medailistu z vlaňajších majstrovstiev sveta prehrá, potom nemusí stačiť ani tri víťazstvá.

Situácia je skrátka zamotaná. O všetkom definitívne rozhodne jeseň, kedy kvalifikácia vrcholí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára